Ölçme ve Değerlendirme - Biruni Üniversitesi

Ölçme ve Değerlendirme

Üniversitemizde; ara sınavlar (vize ve Birdeha Eğitim Metodu -BEM sınavları), ara sınav mazeret sınavı, yarıyıl sonu sınavı ve bütünleme sınavları yapılır. Ayrıca öğrencilerimizin talep de bulunduğu ilgili bazı dersler için yaz okulu da açılabilmektedir. Bunun yanısıra öğrencilerimizin iş yükü ve performansı Bologna sistemine göre AKTS Bilgi Paketinde ve Öğrenci Bilgi Sistemi’nde aktif biçimde takip edilmekte, sınav yükleri ağırlıklarına göre değiştirilebilmektedir.

Sınavlarımız;

  1. Ara Sınavlar

1.1. Vizeler: Her ders için en az bir kez yapılır. Ara sınav programı; her yarıyılın ilk dört haftası içindederslerden sorumlu öğretim elemanlarının görüşü alınarak yönetim tarafından organize edilir ve tarihler buna göre ilan edilir. Ara sınav notları dönem sonu sınavlarından en az iki hafta önce ilan edilmektedir.

1.2. BEM Sınavları: Her ders için en az beş kez yapılır. Bu sınavlar dönem boyunca ders saati içerisinde ve dersin başlangıcında BİRDEHA sistemi üzerinden online olarak yapılmaktadır ve ilgili haftanın konusu ile ilgili soruları içermektedir. Dersin öğretim üyesi/elemanı tarafından belirlenen sınav tarihi ve ilgili ders notu en az bir hafta önceden öğrenciler ile paylaşılır.

  1. Yarıyıl Sonu / Final Sınavları: En az on dört haftalık eğitim-öğretim döneminden sonraki iki hafta içerisinde yapılır. Her ders için yarıyıl sonu sınavı yapılır. Yarıyıl sonu sınavına katılmayan öğrenciler o dersten başarısız sayılır ve başarı notu olarak FF verilir. Yarıyıl sonu sınavları ile ilgili takvim, birimlerin önerileri alınarak Üniversite Senatosu tarafından belirlenir. Yarıyıl sonu sınav programları, dekanlık tarafından hazırlanır ve sınavlardan en az iki hafta önce ilan edilir. Yarıyıl sonu sınavı için mazeret sınavı açılmaz.
  2. Mazeret Sınavları: Haklı ve geçerli nedenlere dayalı mazereti dolayısıyla ara sınava katılmayan ve sınavdan sonraki bir hafta içerisinde durumunu belgeleyen öğrencilerin mazeretlerinin ilgili yönetim kurullarınca kabul edilmesi halinde, öğrencinin katılmadığı ara sınavlar o yarıyıl içinde öğretim elemanının belirlediği tarihte yazılı olarak yapılır. Mazeret sınavlarına herhangi bir nedenle girmeyen öğrencilere, tekrar mazeret sınavı açılmaz.
  3. Bütünleme Sınavları: Dönem sonu sınavları sonucunda başarısız olanlar başarısız oldukları derslerin bütünleme sınavlarına girebilirler. Bütünleme sınavına girmeyenler başarısız sayılırlar ve bu öğrencilere ayrıca bir sınav açılmaz. Bütünleme sınavları dönem sonu sınavlarının bitiminden itibaren üçüncü haftada yapılır. Bütünleme sınavları için mazeret sınavı açılmaz. Bunların dışında başarılı olamayan öğrencilerimiz için tek ders sınav hakkı da bulunmaktadır:
  4. Tek Ders Sınavı: Dört yarıyılı tamamlayarak mezun olma durumuna gelen ancak yalnızca bir dersi veremeyen veya tüm dersleri verip de Genel Not Ortalaması (GNO) 2.00 olmayan öğrencilerin yararlandığı sınavdır. Genel olarak tüm sınav sonuçları on beş gün içerisinde dersin ilgili öğretim elemanı tarafından Biruni Üniversitesi Öğrenci Bilgi Sistemi internet sayfasında ilan edilir. Sınav sonuçlarının açıklanmasından itibaren sınav belgeleri beş yıl süreli saklanır. Derslerde devamsızlık sınırını aşan öğrenciler, o derse devam etmemiş sayılırlar, sınavlara alınmazlar ve o dersten başarısız kabul edilirler.

Final ve bütünleme sınavından 40 puan altında alınması durumunda başarı notu hesaplanmaz. Teorik yanında laboratuvar/uygulama/staj/atölye/proje ve benzeri herhangi birini içeren derslerde yarıyıl/yılsonu sınavına girilebilmesi için bu çalışmalardan en az 50 puan alınması gerekir. 50 puanın altında olması halinde bitirme ve bütünleme sınavına girilemez. Öğrencinin notu FF olarak sonuçlanır.

Ders başarı notunun hesaplanmasında ara sınav ve yarıyıl/yılsonu sınavı sonuçlarının katkısı %40’tan az, %60’tan fazla olamaz. Dersin öğretim elemanı tarafından, her ders için öğrencilerin aldıkları başarı notları 100 puan üzerinden ele alınarak başarı notu değerlendirme tablosuna uygun olarak dersin yarıyıl sonu başarı notu harfli ve katsayılı not biçiminde, Biruni Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne göre takdir edilir. Yapılan sınavlara ait sınav dosyası arşivde saklanır. Sınav dosyasının içeriğinde öğrencilerin sınav kağıtları, sınav soru kâğıdı (boş), cevap anahtarı, optik formlar, yoklama çizelgesi ile Biruni Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden alınan sınav sonuç belgesi ve sınav istatistiği bulunur. Ayrıca vize sınav sorularının dersin öğrenme hedefleri ile eşleştirildiği bir tablo ve final sınav sorularının dersin öğrenme çıktıları ile eşleştirildiği bir tablo da sınav zarfı içerisinde sunulur.

Öğrencilerin mezuniyetlerine karar verebilmek için, programın gerektirdiği tüm koşulların yerine getirildiğini belirleyecek güvenilir yöntemler geliştirilmiş ve uygulanıyor olmalıdır.

4 yıllık lisans programındaki tüm derslerden ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon klinik uygulamalarından başarılı olan fizyoterapist adayları Biruni Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne göre mezuniyete hak kazanırlar. Öğrencilerin programdan mezun olabilmeleri için en az 240 AKTS’lik dersi başarı ile tamamlamış olmaları ve en az 4 üzerinden 2.00 GNO’ya sahip olmaları gerekmektedir. Zorunlu stajını tamamlamamış öğrenciler, stajları tamamlanıncaya kadar mezun olamaz ve her kayıt dönemi için kayıtlarını yenilemek zorundadır.

Disiplin cezası almamış olmak kaydıyla mezuniyet ağırlıklı GNO 3.00- 3.49 arasında olan öğrencilere onur, 3.50 ve üzerinde olan öğrencilere ise yüksek onur belgesi verilir.

Öğrencinin mezuniyet koşulları sağlayıp sağlamadığı danışmanı tarafından transkripti incelenerek değerlendirilir. Mezuniyet koşullarını sağlayan öğrencinin transkripti danışman tarafından onaylanarak öğrenci işlerine yönlendirilir. Gerekli diğer işlemler “Öğrenci İşleri Birimi” tarafından yürütülür. Öğrencinin mezuniyeti Fakülte Yönetim Kurulu’nda görüşülerek karara bağlanır.

 

https://sabif.biruni.edu.tr/index.php/DK20022/


Son güncelleme tarihi 22 Aralık 2022 Per., saat 11:14