8 Nisan Türkiye Fizyoterapistler Günü & Deprem ve Fizyoterapi Rehabilitasyon Sempozyumu - Biruni Üniversitesi

8 Nisan Türkiye Fizyoterapistler Günü & Deprem ve Fizyoterapi Rehabilitasyon Sempozyumu

    Yayın Tarihi :
    05 May 2023 Cuma
    12:20
8 Nisan Türkiye Fizyoterapistler Günü & Deprem ve Fizyoterapi Rehabilitasyon Sempozyumu

    Türkiye Fizyoterapistler Günü

    8 Nisan Türkiye Fizyoterapistler Günü sebebiyle Sağlık Bilimleri Fakültesi ve FTR Topluluğu tarafından 7 Nisan Cuma Günü Biruni Konferans Salonunda ”Deprem ve Fizyoterapi Rehabilitasyon Sempozyumu” gerçekleştirildi. Çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katıldığı sempozyum, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arzu Razak ÖZDİNÇLER’in açılış konuşmasıyla başladı. ÖZDİNÇLER, “Yaşanan deprem felaketenin ardından yaraları sarmak için hep birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Depremde yaralanan kişilerin iyileşmesinde büyük katkı sağlayan tüm meslektaşlarımın fizyoterapistler gününü kutluyorum.” Dedi.

    Ardından söz alan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezihe BEJİ, 6 Şubatta yaşanan deprem bize bir kez daha hatırlattı ki deprem sırasında oluşabilecek fiziksel travmalara maruz kalan kişilerde, yaşamsal tehlikenin atlatılmasının ardından, hızlıca fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalarına başlanması önem arz etmektedir. İnsanın yaşam kalitesini artırmasında önemli bir role sahip olan tüm fizyoterapistlerin, Fizyoterapistler Gününü kutluyorum” dedi.

    Sempozyum, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa SOLAK’ ın fizyoterapi ve rehabilitasyonun önemine dikkat çeken konuşmasıyla devam etti. SOLAK, deprem bölgesinde yaralanan depremzedelerin fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetiyle hem hastanede kalış süreleri kısalıyor, hem de ilaç kullanımının azalıyor. Tedavide büyük fayda sağlayan fizyoterapinin önemi gün geçtikçe artmaktadır” diyerek sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti

     

    Depreme Hazırlık Süreci

    Açılış konuşmalarından sonra Meslek Yüksek Okulu Öğr. Gör. Emre Aydın  “Depreme Hazırlık” konulu konuşmasını gerçekleştirdi.  AYDIN, deprem sırasında bizi hangi aşamaların beklediğini ve bu aşamalarda neler yapmak gerektiğini dakikası dakikasına kadar anlattı. Sempozyum, Dr. Öğretim Üyesi Halil Hakan Uysal ile “Ampute rehabilitasyonu” ve ardından Doç. Dr. Zeynep Hoşbay ile ”kompartman ve crush sendromu“ konulu sunumlarıyla devam etti.

    Sunumlarında yer alan çarpıcı fotoğraflar ve klinik bilgiler tüm katılımcılara yeni bakış açıları kazandırdı.

    Öğle arasının ardından sempozyum Dr. Öğr. Üyesi H. Deniz Özdemir “posttravmatik stres sendromu” konulu sunumuyla başladı.  Karşılıklı soru cevap şeklinde gerçekleştirilen sunum oldukça verimli geçti.

    Son ve ikinci panel deprem sonrası en sık karşılaşılan nörolojik sorunlar başlığıydı. Üniversitemizin Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur CAVLAK “Spinal Kord Yaralanması” nı anlattı. Bu tip yaralanmalarla sıklıkla karşılaştıklarına dikkat çeken CAVLAK,  bu sebeple tedavisinin ve süreçlerinin iyi bilinmesi gerektiğini belirtti.

    Son olarak Prof. Dr. İpek Yeldan’ın “Travmatik Beyin Yaralanmaları” ve Prof. Dr. Burcu Semin Akel “Periferik Sinir Yaralanması” konusunu anlatmasıyla sempozyum sona erdi.