Sosyal Hizmet – Eğitim İçeriği ve Stajlar - Biruni Üniversitesi

Sosyal Hizmet – Eğitim İçeriği ve Stajlar

Sosyal hizmet uzmanlarında aranan özellikler eğitimin temelini oluşturmaktadır. “İnsan, toplum, değişme ve gelişme” konuları Sosyal Hizmet Uzmanı’nın ortak değerleridir. Sosyal hizmet olgusunu, konusunu ve bunu oluşturan unsurları kavramak, nedensellik ilişkilerini kurmak ve genel bilgilere ulaşabilmek için felsefi bakışı da kendi içinde özümsemesi gerekmektedir. Mikro düzeyde insanı ve toplumu anlayabilme, sorunlarını algılayabilme, çözüme yönelik alternatifler geliştirebilme, değişme ajanı rolüne sahip çıkarak bunu sonuçlarıyla baş edebilme sorumlulukları ile makro düzeyde sosyal refahı geliştirme, yönlendirme ve yaygınlaştırma sorumlulukları yerine getiren kişiliği kazanabilmesi için de bireysel açıdan donanım sahibi olabilmesine bağlıdır.

Bu donanım da öğrencinin eğitim sırasındaki alacağı bilgi yanında, kişisel beceri ve psiko-sosyal olgunluğu da önemlidir.

Mesleğin eğitimi 4 yıldır. Sosyal hizmet eğitiminde temel olan Sağlık ve Sosyal Bilim dersleri yanında Ekonomi, Sosyoloji, Siyasal Bilimler, Sosyal Antropoloji, Psikoloji ve Sosyal Psikoloji gibi dersler, insan ihtiyaçlarına ve sosyal sorunlarına bir anlayış kazandırmak amacıyla ilk iki yılda verilir. Daha sonraki yıllarda müracaatçı ile görüşme, hizmet yöntemleri, hizmet teknikleri, kişisel ve sosyal gruplarla çalışma, Sosyal Refah Araştırması ve Sosyal Hizmet projelerinde çalışma yaparak, sosyal hizmetin kapsamına giren dersler okutulur. Programdan mezun olabilmek için 4. sınıfın ikinci yarısında staj zorunluluğu bulunmaktadır.