Gerontoloji - Biruni Üniversitesi

Gerontoloji

    Gerontoloji

Dr. Öğr. Üyesi Ayşe YILDIZ (ŞEN)
Bölüm Başkanı

Yaşlı nüfusunun, toplam nüfusa oranının her geçen gün arttığı dünyada, yaşlıların yalnızca hastalık nedeniyle sağlık bakımı değil aynı zamanda sosyal hayattan izole ve başkalarına bağımlı olmadan yaşamını sürdürülebilmesi için sosyal yönden desteklenmesi gerekmektedir. Yaşlanma ile ilgili fiziksel kısıtlılık durumları yanında, kişilerin psikososyal boyutlarında da önemli değişiklikler gelişmektedir. Yaşlı nüfusun desteklenebilmesi için yaşlanma ve yaşlılık ile ilgili bilgi ve beceri ile donanmış profesyonellere ihtiyaç bulunmaktadır. ‘Gerontolog’ bu ihtiyacı karşılamak üzere eğitilmiş profesyonel kişidir.

Tıp ve diğer sağlık bilimlerindeki ilerlemeler ve teknolojik gelişmeler sonucunda insan ömrünün uzatılması yanında ailelerin daha az çocuklu bir yapıya dönüşmesi nedeniyle nüfus artış hızı azalmıştır. Bu durumda, sağlık açısından olduğu kadar psikososyal yönden destek bekleyen kişilerin sayısı giderek artmaktadır. Önceki yüzyıllarda geniş aile yapısı içinde bu destek mekanizmaları sağlanabilirken, çekirdek aile yapısına dönüşüm aile desteğini ortadan kaldırmış bulunmaktadır. Devletin profesyoneller eliyle yaşlı nüfusa yönelik desteklerin verilmesini ve genç nüfusun arzu edilen şekilde yaşlanmasını yönetmesi kaçınılmazdır. Gerontologlar, bu misyonun yerine getirilmesinde görev alan kişilerdir.

Gerontoloji, yaşlılığın değil yaşlanmanın bilimidir. Birçok bilimlerle kesişim alanı olan gerontolojinin asıl uğraşı biyolojik, fizyolojik, psikolojik, sosyolojik, kültürel yaşlanma süreçleridir . Bu süreçlerde gerontolojinin kendine özgü yaklaşımları, yöntem ve teknikleri, teorileri ve uygulamaları vardır.