Dil ve Konuşma Terapisi – İş ve Kariyer Olanakları - Biruni Üniversitesi

Dil ve Konuşma Terapisi – İş ve Kariyer Olanakları

    Dil ve Konuşma Terapisi – İş ve Kariyer Olanakları

     Ülkemizde 2011 yılında kabul edilen kanunla bu meslek şu şekilde tanımlanmıştır: “Dil ve konuşma terapisti; dil ve konuşma terapisi alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun veya diğer lisans eğitimleri üzerine dil ve konuşma terapisi alanında yüksek lisans veya doktora yapan, bireylerin ses, konuşma ve dil bozukluklarının önlenmesi için çalışmalar yapan ve ilgili uzman tabip tarafından teşhisi konulmuş yutkunma, dil ve konuşma bozukluklarının rehabilitasyonunu sağlayan sağlık meslek mensubudur.”

     Dil ve Konuşma Terapisi eğitimi alan öğrenciler, genellikle meslek olarak dil ve konuşma terapisti olmayı ve bu mesleği uygulamayı seçerler. Ülkemizde halen bu meslek grubunda çok fazla eleman açığı bulunmaktadır. Dil ve konuşma terapistleri için çok çeşitli iş yerlerinde ve küçük çocuklardan yaşlı bireylere kadar geniş bir yaş yelpazesi ile çalışma olanakları bulunur. Hastanelerin kulak burun boğaz hastalıkları kliniğinde ameliyat geçirmiş olup, ses terapisi gereksinimi olan hastalarla veya yutma bozukluğu olan çocuklar veya vakalarla çalışmak üzere terapist olarak görev alabilirler. Okullara bağlı terapist olarak çalışarak öğrenci olup, dil ve konuşma ediniminde sorunu olan çocuklara gerekli terapi çalışmaları uygulayabilirler. Bu konularda sorunu olan çocukların gelişmelerini değerlendirmek ve öğretmenlerle işbirliği içinde çalışmak üzere bu okullarda veya Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde terapist olarak çalışmayı düşünebilirler. Ayrıca günümüzde özel gereksinimleri olan ve engelli/özürlü olması nedeniyle dil ve konuşma becerilerini kazanmakta güçlük yaşayan çocuklara terapi uygulamak üzere hemen her ilde açılmış olan özel rehabilitasyon merkezlerinde veya tamamen bağımsız olarak kendi terapi merkezlerinde çocuk ve/veya yetişkin vakalarla çalışmayı seçebilirler.

     Mezunlar, çalışma hayatına hemen başlayabilecekleri gibi, kendi branşlarında üst düzeyde uzmanlık kazanmak amacıyla eğitimlerine lisans üstü programlarla devam etmek isteyebilirler. Dilbilim, odyoloji, işitme engelliler öğretmenliği veya başka bir engel grubuna ilişkin olarak da lisans üstü programlarla ikinci bir dalda uzmanlık eğitimi alabilirler. Bunun için gerekli akademik alt yapıyı kazanmış olurlar ve böylece iki alanda birden yetişmeyi de seçebilirler. Bu bölümden mezun olduğunuzda, bir dil ve konuşma terapisti olarak mesleğinizi doğrudan uygulayabilir veya eğitiminize üst düzeyde devam ederek “uzman terapist” ünvanı ile çalışabilir ve aynı zamanda bu alanda araştırmacı ve öğretim elemanı olmayı da seçebilirsiniz. Bu meslek gerek ülkemizde gerekse gelişmiş ülkelerde yoğun talebi olan meslekler arasındadır.